L’incomprensible món de la Festa. Capítol 1

Un any més s’apropen les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi, i com sempre hi ha polèmica, és ja una tradició més de les festes.

Aquest any un dels temes polèmics, a banda del canvi de dates, del que ja hem parlat massa, ha estat els canvis a la Diana. Hi havia un problema, la majoria de gent es queixava de tindre que anar al Casal, i recorrer carrers fantasmes, a més les filaes cristianes no poden acabar perquè els moros encara no han començat, i després els moros tenen el problema que la gent està pujant a l’entrada i no els deixa baixar correctament. La solució ha estat obrir un circuit tancat, pot haver estat bona o no, el temps ho dirà, però el que no podrem dir es que no s’ha actuat, davant un problema s’ha buscat una solució, com també amb l’alardo, que després d’anys de “sabem que hi ha un problema”, però no es canviava res, ara ja hi ha canvis.

Parlant de la Diana, es podrien dir moltes coses, la gent argumenta en contra del canvi, que és una falta de respecte a l’Ajuntament, des del Govern Municipal donen suport a la mesura, i a més al finalitzar la Diana, es gira davant l’Ajuntament, un respecte que només es fa a l’Església de Sant Jordi.

Però, la gent veu la Diana? O es queixa per costum? Per sort o per desgràcia, aquest acte no té massa públic, amb l’arrencada fent-se com fins ara, la gent ocupava la part de cadires que hi ha a la Plaça i a l’acera de l’Ajuntament la tribuna, i la fila de cadires on hi ha molt poques, (ara hi haurà moltes més a la nova ubicació), quan arribaves al castell, s’acabava el públicni davant de Sant Jordi, on veure girar a la majoria de filaes és un esperpent hi ha gent, des de filaes que se’ls oblida i van cap a Sant Jaume, a “cabos” que es queden darrere al entrar al carrer, o gent que està dues hores per fer-ho, aquest és un dels problemes del retard a la Diana.

Crec que hi ha més motius de retard, per exemple el temps que es tarda en arrencarDes de l’Associació han explicat que cada filà té 4 minuts, cosa que em va deixar perplex, i m’explique des de el meu cas personal, he fet aquest acte vàries ocasions, una com a “cabo”, el pas doble amb el que arrenca la meua filà té el primer fort al 1:09, només pujar armes, ja estaven dient que corrent cap al castell, els veterans em contaven que abans al primer fort pujaven armes i al segon començaven a avançar, és a dir un minut després, en total 2:10. Després de veure tota la Diana, veig com hi ha filaes que deixen passar tot el pasdoble, i perden més de 6 o 7 minuts, aquest any han dit que açò canviarà, 4 minuts per a tots, i no nomès es perd temps al arrencar a la Plaça, també hi ha qui ho fa a altres trams, mentre altres anem corrent i ens fan esperar.

També un altre motiu és la nova moda de “formar com els contrabandistes”, aquesta filà normalment va el “cabo” movent la navaixa i quan ve el fort avancen a un ritme molt ràpid, una tradició particular que cal respectar, però ara la majoria de filaes fan igual, tant a la Diana com a les esquadres, fent que el tradicional que ens ensenyen de xicotets “poquet a poquet i sense parar”, haja desaparegut, i es curiós que algunes de les filaes que més en contra estan dels canvis a la diana i a les dates, és a dir volen tradicions, són després les que més “baixen a ràfegues”.

Aquest any hi haurà canvis, no sabem si seran bons, però si que davant dels problemes s’han buscat solucions. D’altres temes, un altre dia més.

Anuncios

Deja un comentario

Archivado bajo Coses que em passen pel cap

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s