L’única solució per a tots (o quasi tots, tal vegada no pels AlcoYans)

Exemple de la cultura dels AlcoYans

Ja s’ha celebrat la primera reunió pel possible canvi de dates en les festes de Moros i Cristians quan siguen entre setmana, ara hi haurà un problema, el 23 d’abril ha de ser festiu.

El plantejament per a passar les festes a cap de setmana quan siga necessari no és tan senzill com pareix, ja que des de l’Associació de Sant Jordi demanen que el 23 d’abril siga dia festiu, això tan sols deixa una possible solució per a 2013.

El tema del dia 23 és el punt que pot dificultar totes les resolucions, per això nomès hi ha una possible resolució que deixe les festes en cap de setmana i el 23 amb festa. Dia dels músics (laborable) 20 d’abril, dia l’entrada diumenge 21, Sant Jordi 22 i l’alardo el 23 d’abril de 2013.

Cal tenir en compte que l’Ajuntament pot determinar dos dies festius locals per a 2013 i que dissabte es dia laboral. Pel tal motiu el plantejament inicial podria ser realitzar-les dissabte 27, diumenge 28 i dilluns 29 d’abril. Es de suposar que la majoria d’empresaris demanarien aquesta opció, que és la que menys para la producció, a més al ser un cap de setmana pur, també és millor per l’hostaleria, inclús es podria parlar de fer els músics dijous per la vesprada, l’entrada divendres 26, celebrar Sant Jordi el dissabte 27 i l’alardo el diumenge 28.

Per què els empresaris volen les festes en cap de setmana? Doncs perquè venen de la Setmana Santa, la producció baixa molt i per sort encara queden empreses a Alcoi que es dediquen a l’exportació, i més de les que pensem, en diversos sectors. Parlant en un empresari del sector del plàstic em va explicar que “l’any passat vam perdre 12.000 euros per les festes, a veure com li diem a un francès que tenim festes patronals i no li poden fer una comanda fins una setmana després i no ja a un francés, a un basc, por fiestas patronales me parece bien que cerreis un día o dos, pero no entiendo lo de una semana”. Això és el que passaria el proper any si no canvia res, el 21 diumenge seria els músics, el 22 dilluns l’entrada, el 23 dimarts Sant Jordi i el 24 seria dia completament laboral, dimecres, si és un dia laboral, la ciutat necessita els serveis restablerts i si algú viu al centre no pot estar bloquejat sense poder utilitzar el vehicle, tot deuria tornar a la normalitat i qui puga que tinga festa, però deixant treballar als demés i això vol dir deixar la ciutat amb lliure circulació.

A més ací encara diem que “el comerç pot obrir per als forasters”, açò és el més curiós, de moment crec que els comerços els obrin persones i no robots, i si eixes persones són festeres, i hi ha una persona que diu que els treballadors els empara la llei per demanar dies lliures a causa de les festes patronals, també ho podran fer els treballadors dels comerços d’Alcoi, no?, i que fem, por o fugim?, qui obri els començos, fantasmes? robots? o els deixem oberts i prou?

Els estudiants també poden demanar que els canvien la data d’un examen per ser festes patronals?

Com ja vaig dir vivim al poble d’Asterix i Obelix, sobre tot els AlcoYans, aquells que ara recorden la manifestació organitzada al 1997. L’argument és conegut que és una tradició, que no canvien ni les falles, ni Sant Fermín, allí no paralitzen la indústria com a Alcoi, però be doncs be podem fer una cosa:

Alcoi no canvia, pareix que volem que s’enfonse econòmicament negant les oportunitats que tenim de generar volum de negoci. Que passarà si continuem sent uns dinosaures que no evolucionen, és a dir AlcoYans, docs se n’anem tots d’Alcoi perquè mori i no podem treballar, res més es queden funcionaris i pocs més, com se n’anem no podríem vindre a festes i finalment deixaríem de pertànyer a les filaes i les fulles passarien a costar molts més diners, (ja hi ha filaes on costen molts diners i la gent tant contenta mentre la Junta no paga, però això és un altre tema) i s’esborraria més gent i com a conseqüència, a pesar de ser una solució deixar incorporar-se a les dones a les filaes perquè a més de ser una cosa justa, s’abarateixen les fulles, les deixarien com a acompanyants i al final deixarien d’existir les festes, tal i com les coneixem.

Ja vorem que passa esperem que arriben a acords i no deixen que Alcoi acabe mort.

Anuncios

3 comentarios

Archivado bajo Coses que em passen pel cap

3 Respuestas a “L’única solució per a tots (o quasi tots, tal vegada no pels AlcoYans)

  1. Jordina

    El 23 d’abril, Sant Jordi, no és festiu a Barcelona, tot i ser una festa quasi nacional per als catalans. Ací podia fer-se algun acte protocolari i celebrar-se el Dia del Llibre. Els devolts, alguna missa vespertina especial. I si cau cap de setmana algun altre extra, cultural o festiu. Però els “sepulcros blanqueados” (ja la Bíblia els assenyalava certerament) segur que declaren la guerra al trellat i a la cordura. La hipocresia és debades i els rèdits polítics un pastisset molt apetitós…

  2. Nacho I.

    Magnífic article de opinió que coincideixo al 100%, només t’ha faltat reflectir un punt i és els milers d’alcoians que treballem fora i que tenim en un mes com abril, que com bé dius ja hi ha la setmana santa, a més demanar més dies sent un mes improductiu i que ens genera moltíssims conflictes amb les nostres empreses i clients.

  3. Jordieta

    No me considero tradicionalista por no querer cambiar las fiestas de Moros y Cristianos de fecha, todo lo contrario. Aquí se plantea un problema: ¿hablamos de fiesta o hablamos de economía? porque querer echarle la culpa de que las emporesas cierran y se van por culpa de las fiestas… bueno, ese cuento se lo cuenten a otros. Las empresas de Alcoy han cerrado en los últimos cuarenta años por mil razones: falta de incentivos, de suelo, de comunicaciones, por cambios en las gerencias, por trasladarse a países como Marruecos o México, etc. Si en cambio hablamos de fiestas, y las de Alcoy hasta la fecha son de INTERÉS TURÍSTICO INTERNACIONAL, algo que parece no entienden algunos, no podemos estar mareando año tras año a los visitantes, ni siquiera a los alcoyanos que viven en las antípodas, pensando en cuando serán este año, o al que viene. Todas las fiestas con este rango que yo conozco se celebran siempre por las mismas fechas, salvo claro las que como pasa en Alcoy caen después de Semana Santa. Puestos, podemos pasar las fiestas a julio o agosto para que puedan venir todos a verlas, de paso cambiamos los trajes y los hacemos más ligeros, ayudando a la vez al sector artesano ¿por qué no? dejamos el 23 como día festivo o no, ¡qué importa eso si es por el bien del turismo y de la hostelería! Al mismo tiempo como el pequeño comercio estará de vacaciones podrán salir todos a fiestas y no hará falta bajar la fulla ni que salgan las mujeres pagando y con plenos derechos en participación y así, no se dejaran de hacer fiestas de Moros y Cristianos en Alcoy, aunque no sean en honor a San Jorge, ni de Interés Turístico Internacional. Increible que una ciudad de 60.000 habitantes base toda su economía en unas fiestas que durán laboralmente hablando dos días. Después cambiarán Nochebuena o Nochevieja si cae jueves o lunes etc. De verdad, tantos temas como hay para arrglar en Alcoy y que siempre estemos con el mismo, el único que no debería tocarse por el bien propio de la fiesta, la fecha. Creo que es otra manera de distraer la atención porquem de los cambios que realmente se deben de hacer desde dentro y fuera de la Asociación no creo que este sea el más importante, ni mucho menos.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s